- 25 dkg mąki
- 25 dkg białego sera półtłustego
- 13 dkg masła
- 2 łyżeczki cukru
- 3-4 jabłka
- cukier do posypania
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.Mąkę wyrobić z serem i ogrzanym do temp. pokojowej masłem.Ciasto odłożyć na min. 30 min do lodówki - wtedy mamy pewność, że nie będzie się przyklejać do wałka. Po tym czasie rozwałkować jak na pierogi, lekko podsypując mąką, szklanką wykrajać krążki.Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić na rogach.Ułożyć na blaszce i piec do 40 minut w temp. 180 stopni.[ do zrumienienia]Po wyjęciu z piekarnika posypać obficie cukrem .
Bardzo ciekawy przepis. Właśnie kupiłam ser, więc zaraz zapisuję do wykorzystania. :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że wykorzystasz ten przepis.
OdpowiedzUsuńTeż piekę takie ciasteczka. Są bardzo proste w wykonaniu, cudowne w smaku i niesamowite jeśli chodzi o prędkość z jaką znikają:)
OdpowiedzUsuń