Paprykarz szczeciński - można kupić ,ale zrobiony w domu jest o wiele lepszy.
- 1 duża makrela wędzona
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- przecier pomidorowy(80g)
- sól
- pieprz
Ryż gotować około 15 minut .Makrele obrać i pozbawić ości.Ryż dodać do makreli.W tym czasie rozgrzać patelnie,dodać 1 łyżkę oliwy,gdy olej się rozgrzeje dodać cebulę.Smażyć,aż cebula się zeszkli i dodać przecier pomidorowy.Doprawić sola,pieprzem i dodać około 2-3 łyżki oliwy .
Niesamowite.. tyle tego zjadam w puszkach (przeważnie w pracy) ale nigdy mi nie przyszło do głowy samej zrobić.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
O jak fajnie, że znalazłam ten przepis:). tak mi się marzy paprykarz, ale mam opory przed tym zapuszkowanym.Napewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń