Leon

Pyszne ciasto..
Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 szkl.mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Placek miodowy:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dkg cukru
  • 1 jajko.
Krem budyniowy:
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 l mleka
Krem z jabłek:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka żółta
 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temp.160-180ºC ok.15-20 min. Placek miodowy: wszystkie składniki ciasta wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec placki w temp.160-180ºC, przez ok.40 min.Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać ostudzony budyń, ciągle ucierając.. Krem podzielić na 4 części.Obrane jabłka gotować do miękkości. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Usmażone jabłka podzielić na 2 części: do I części dodać czerwoną galaretkę, do drugiej galaretkę żółtą.
Przełożenie placka:
placek miodowy
krem budyniowy
krem z galaretką czerwoną
krem budyniowy
biszkopt jasny
krem budyniowy
krem z galaretką żółtą
krem budyniowy
placek miodowy.
Wierzch polać polewą czekoladową.


Komentarze