Pyszne ciasto..
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru kryształu
- 1 szkl.mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Placek miodowy:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 dkg cukru
- 1 jajko.
Krem budyniowy:
- 15 dkg cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 25 dkg margaryny
- 1/2 l mleka
Krem z jabłek:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temp.160-180ºC ok.15-20 min. Placek miodowy: wszystkie składniki ciasta wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec placki w temp.160-180ºC, przez ok.40 min.Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać ostudzony budyń, ciągle ucierając.. Krem podzielić na 4 części.Obrane jabłka gotować do miękkości. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Usmażone jabłka podzielić na 2 części: do I części dodać czerwoną galaretkę, do drugiej galaretkę żółtą.- 1 kg jabłek
- 1 szkl. cukru
- 1 galaretka czerwona
- 1 galaretka żółta
Przełożenie placka:
placek miodowy
krem budyniowy
krem z galaretką czerwoną
krem budyniowy
biszkopt jasny
krem budyniowy
krem z galaretką żółtą
krem budyniowy
placek miodowy.
Wierzch polać polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.